Knock!!! Knock!!!

Meh la masuk...tak der per lah...just main masak-masak, jalan-jalan dengan my family, jumpa kawan-kawan lama, layan karenah anak-anak dan lain-lain ler. Ada banyak resepi tapi simple jer..alah janji leh kenyang...enjoy lah yer....

Wednesday, May 20, 2009

Makaroni spiral cheese

Jom kita layan pasta. Sejak dua menjak ni dah hilang selera nak makan nasi la pulak. Belek punya belek jumpa ler resepi makaroni, tapi lupa lak blog mana. Maaf ler kat tuan punya resepi tapi memang best ler..selera dengan citarasa. Tapi kan resepi ni dah diubah sedikit mengikut bahan-bahan yg ada kat dapur tuh. Jom kita tgk mcm mana nak buat makaroni ni...

Bahan-bahan
  • 500 gram pasta (makaroni dan spiral...pape pasta pun leh)
  • Sedikit air untuk merebus pasta
  • Sedikit garam
  • 1 sudu teh minyak zaitun (kalau takder guna jer minyak masak)
Rebus pasta. Tos dan ketepikan.

Bahan-bahan untuk inti daging
  • 300 gram daging kisar (ramly burger punyer)
  • 1 ulas bawang putih -cincang
  • 1 labu bawang besar-cincang
  • 2 sudu besar lada kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 tin sos spegetti prego
  • 1/2 batang carots -disagat halus
  • 3 sudu besar mix vegie
  • sedikit parutan keju cheddar n mozarella
  • garam dan gula
  • sedikit minyak zaitun untuk menumis
Cara membuat
  1. Goreng bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak zaitun sampai layu. Masukkan cili kisar, goreng sampai naik bau. Masukkan daging dan goreng sampai daging masak.
  2. Masukkan karot, mix vegie.
  3. Masukkan sos spegeti dan sos cili. Biar mendidih dan naik bau.
  4. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sampai pekat. Tutup api dan angkat
Sos putih
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 kotak susu segar (paper jenama pun boleh jer)
  • sedikit lada hitam dan garam
Cara membuat
  1. Masak butter atas api perlahan. Bila cair dan berbuih, taburkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
  2. Kacau cepat-cepat dalam 3-4 minit. Masukkan susu segar, garam dan lada hitam.
  3. Kacau perlahan sehingga nampak sos bersalut dibelakang senduk kayu.
Cara-cara nak melapis pasta
  1. Dalam acuan, griskan dengan sedikit butter.
  2. Mulakan dengan pasta, ratakan. Lepas itu lapiskan dengan inti daging kemudian ratakan dengan sos putih.
  3. Teruskan melapis. Aku buat dua lapisan pasta jer. Malas nak melapis banyak kali.
  4. Akhiri dengan parutanb keju dilapisan yang paling atas.
  5. Bakar selama 30 minit.

Ni lah rupanya makaroni yang belum dibakar tu





Setelah masak.....mmm yummy...sedap dimakan panas-panas

0 comments: