Knock!!! Knock!!!

Meh la masuk...tak der per lah...just main masak-masak, jalan-jalan dengan my family, jumpa kawan-kawan lama, layan karenah anak-anak dan lain-lain ler. Ada banyak resepi tapi simple jer..alah janji leh kenyang...enjoy lah yer....

Tuesday, June 16, 2009

kari ikan kembung

Kari again..tapi kali ni kari tanpa santan lo...heheh sesuai dengan sapa2 yg tengah berdiet...rasanya ala2 asam pedas yg berkari....layan

bahan-bahan

  • 4 ekor ikan (aper2 ikan jer boleh letak tenggiri,merah,jenahak...)
  • 1 biji terung bulat
  • 5 biji bendi
  • 1 biji tomato
  • 1 biji cili merah
  • 1 biji cili hijau
  • 1 cawan jus asam jawa
  • air
  • 2 camca besar cili kisar*
  • 3 camca besar rempah kari*
  • sedikit air*
  • (bahan bertanda* satukan ,jadikan pes)
  • garam dan gula

bahan kisar halus
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci belacan
  • 1/2 inci kunyit

bahan tumis

  • 1 labu bawang besar-hiris
  • 2 ulas bawang putih-hiris
  • 1 tangkai daun kari
  • minyak untuk menumis

cara memasak

  • cuci ikan, terung dibelah empat, cuci bendi , tomato belah dua, ketepikan
  • panaskan minyak dan tumis bahan tumis sampai layu, masukkan bahan-bahan kisar
  • bila naik bau masukkan bancuhan kari dan masak sampai terbit minyak
  • tuang air secukupnya dan jus asam jawa, biar mendidih
  • masukkan ikan dan segala mcm sayur-sayuran
  • perasakan dengan garam dan gula
  • leh angkat



0 comments: