Knock!!! Knock!!!

Meh la masuk...tak der per lah...just main masak-masak, jalan-jalan dengan my family, jumpa kawan-kawan lama, layan karenah anak-anak dan lain-lain ler. Ada banyak resepi tapi simple jer..alah janji leh kenyang...enjoy lah yer....

Sunday, December 13, 2009

jom kita mengapamkan diri...

Tak pernah try buat apam sebenornyer....ni yg gatal tangan nak mencuba...hasil gebu, montok,,tapi tak seksi coz kat atas tak merekah gitu...ni ler memandai sangat nak ubah resepi...alkisahnyer mengikut resepi kena pakai tepung beras semua...da tepung beras tak cukup aku gi tambah jer tepung gandum hehehehehhe....pastu kuantiti gula n eno lak aku kurangkan...itu yg apam ni merajuk kot...tetapi tetap gebussssss....
apam tepung beras (resepi 1)

bahan-bahan
  • 300 gram tepung beras
  • 8-10 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu besar yis
  • 280-300 ml air
  • 3 sudu besar eno (1 sudu kecil untuk 3 warna berlainan)
  • pewarna merah, hijau, kuning..paper kaler jer
  • kelapa parut yg digaul dengan sedikit garam

cara membuat

  • bancuh tepung dengan air sedikit demi sedikit.
  • masukan yis dan gula, kacau sebati
  • biarkan bancuhan semalaman...6 jam pun da ok...
  • bancuhan dibahagi kepada 3 bahagian
  • masukkan 1 sudu kecik eno ke dlm setiap satu bahagian
  • masukkan warna yg berlainan dlm setiap satu bahagian
  • kacau biar berbuih
  • panaskan periuk kukus..masukkan acuan apam sekejap..kemudian tuangkan adunan tadi..
  • kukus sampai masak

resepi apam tepung beras (resepi 2)

  • 1 cawan nasi
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula putih
  • 1 1/4 cawan air
  • 3 gram yis
  • 4.3 gm eno

cara membuat

  • blend nasi dengan air sampai hancur
  • campurkan gula, tepung dan yis. blend sebati
  • masuk dlm bekas kedap udara dan tutup rapat. perap selama 5 jam
  • pastu kacau perlahan dam masukan pewarna than eno
  • kacau sebati dan biarkan lagi 5 minit
  • kukus

0 comments: