Knock!!! Knock!!!

Meh la masuk...tak der per lah...just main masak-masak, jalan-jalan dengan my family, jumpa kawan-kawan lama, layan karenah anak-anak dan lain-lain ler. Ada banyak resepi tapi simple jer..alah janji leh kenyang...enjoy lah yer....

Wednesday, November 18, 2009

carrots cake

Waduh..dah berabad rupanyer tak n3 paper news kat blog ni yer..hujan2 ni aku pun naik malas jadinyer....jom kita layan kek keret lak...last week aku wat kek ni coz nak meraikan tetamu yg dtg dari jauh...my future brother in law..puas gak aku dok fikir nak masak per..takut dia tak makan lak maklum ler lidah mat salleh...tapi rupa2nyer dia bantainyer semua makanan org melayu fuhhhhhhhhhh...wa tabik spring lu...kek ni aku ambik dr blog batrisya yg jauh nun di utara...thanks a lot....
Bahan-bahan

Bahan A

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking soda
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis

Bahan B

4 biji telur
1 1/4 cawan minyak jagung
2 cawan gula kastor (saya letak 1 cawan brown sugar n 1/2 cawan gula kastor)
1 sudu teh esen vanila

Bahan c

3 cawan parutan carots
1 1/2 cawan walnut (cincang)-saya guna 1 cawan je
1 cawan kismis

Cara membuat

  • satukan semua bahan kering (A) dan ayakkan.
  • Pukul telur, minyak jagung, gula kastor, brown sugar dan esen vanila selama 3 minit sehingga warnanya sedikit pucat
  • Masukkan kesemua bahan A
  • Masukkan bahan C
  • Gaul sebati dengan senduk kayu
  • Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit dan tambah lagi 30 minit jika perlu, bergantung pada oven masing-masing
  • Bila masak keluarkan kek dari loyang dan sejukkan dia atas redai kek sblm di sapu dengan frosting.


Frosting

  • 125 gram cream cheese
  • 60 gram butter
  • 60 gram gula
  • i sudu kecil lemon jus (optional)

cara

  • pukul semua bahan dengan kelajuan yg tinggi hingga gebu
  • hias mengikut citarasa sendiri

satu lagi contoh frosting:-

  • 120 gram gula kastor (50 gram jer)
  • 250 gram cream cheese
  • 120 gram ising sugar
  • 1 sudu kecil jus lemon (optional)

Pukul semua bahan sampai gebu

0 comments: