Fikir punya fikir nak masak per la untuk breakfast ni. Selalunya kalau aku masak, my hubby akan bawa bekal ke office. Belek punya belek hanya ada mee sanggul jer dlm stok...layan jer lah asalkan boleh alas perut...
Bahan-bahan
Sebungkus mee sanggul (aku guna cintan)
3 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kering (yg telah dikisar halus)
udang basah sesuka hati
fishball dan fishcake
daun sawi
daun kubis
buah tomato
sos cili
kicap
garam
serbuk lada hitam
telur
caranya...
1. Rendam mee dalam air panas..sekejap jer coz kalau lama mee jadi terlalu lembik
2. ketuk bawang putih dan tumiskan sampai naik bau.pastu masukkan cili kisar. biar sampai agak2 garing, masukkan sos2,
3. pastu masukkan udang basah,fishball n fishcake..biarkan sekejap
4. masukkan mee. ratakan dengan kicap, serbuk lada hitam. pastu masukkan semua sayur2an
5. bila sayur dah separuh layu, buat lubang tengah2 mee tadi dan pecahkan sebiji telur. Biarkan sekelap baru kaup balikkan mee tadi....
6. bila nak makan tabur bawang grg, daun sup n daun bawang.....
NASI DAGING UTARA
-
Assalamualaikum.. Hari ni kita baru sempat nak updet menu istimewa sempena
besday Anakanda Sri & Adam yg dimasak baru-baru ni. Pestaim kita masak Nasi
...
1 month ago
0 comments:
Post a Comment