Knock!!! Knock!!!

Meh la masuk...tak der per lah...just main masak-masak, jalan-jalan dengan my family, jumpa kawan-kawan lama, layan karenah anak-anak dan lain-lain ler. Ada banyak resepi tapi simple jer..alah janji leh kenyang...enjoy lah yer....

Sunday, June 21, 2009

laksam...masakan kelantan

Dah lama nak makan laksam..tapi sekarang baru ler terlaksana misi membuatnya..ada jual kat Kl tapi tak puas hati sebab ader jer yang tak kena dengan kuahnya....nak buat laksam ni kena ader kesabaran yg tinggi ooo...masa nak mengukus dan menggulung tu ler...kekadang adunan lembik, kekadang keras..tak leh nak gulung..kena pandai-pandai ler adjust adunan tuh supaya sedang-sedang jer...kalau rasa malas nak kukus korang ambil jer laksa biasa tuh...leh gak makan dengan kuah laksam ni...jadi ler laksa Kelantan...



ni ler rupanya setelah dipotong... Antara ulaman yang boleh dibuat kerabu

setelah dikerabukan...



tadaaa......ni ler rupa laksam aku yg telah siap letak kuah dan
sambal belacan penyedap rasa....yummyyyyy

Bahan-bahan untuk laksam
  • 1/2 kilo tepung beras
  • air (agak2 ler..adunan mcm nak buat roti jala)

cara membuat

  • campurkan tepung dan air...gaul sebati
  • kukus atas dulang (tudung periuk yg leper tu pun boleh...alah tudung periuk yg murah tu)
  • kukus sederhana nipis jer supaya boleh gulung..
  • kukus sekejap jer dalam 5 minit
  • angkat..sejukkan sekejap..pastu gulung

bahan-bahan untuk kuah

  • 1/2 kilo ikan kembung (rebus dengan garam dan asam keping)
  • 3 ulas bawang merah (sederhana besar)
  • 1 ulas bawang putih
  • sedikit halia (1 hiris jer)
  • 1/2 sudu teh lada hitam
  • 1 keping asam keping
  • garam dan gula secukup rasa
  • 500 ml santan

cara membuat

  • blend ikan sampai hancur
  • blendkan santan,bawang, lada hitam
  • campurkan dengan ikan tadi
  • letak sam keping..
  • perasakan dengan garam dan gula
  • selalu kacau supaya kuah tak berketul
  • bila dah menggelegak angkat

note: hidangkan laksam dengan sambal belacan dan kerabu (ulam-ulaman favourite)




0 comments: