Masak per yer hari ni..meh la kita layan sup lak hari ni...kalau tak nak makan dengan nasi leh gak makan dengan bihun hehehee......tiru resepi my mom ni...
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam (ayam kecik jer ni)
- 1 sudu teh jintan manis
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 sudu besar serbuk perencah sup (adabi)
- 1/2 batang karot
- 2 biji kentang
- garam secukup rasa
- 3 biji buah pelaga
- sekuntum bunga lawang
- 1 inci kulit kayu manis
- sedikit daun ketumbar
Hiasan
- sedikit bawang goreng
- sedikit daun sup dan daun bawang
- sedikit cili api
- sebiji limau nipis
Cara memasak
- rebus ayam denga sedikit halia
- bila hampir empuk masukkan karots dan kentang
- tumbuk jintan manis, bawang merah, bawang putih dan sedikit halia
- dalam kuali, tumiskan bahan2 tumbuk bersama buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang
- Masukkan serbuk sup dan garam
- bila dah garing, patah2kan daun ketumbar dan masukkan sekali.
- lepas tu tuang bahan tumis tuh dalam rebusan ayam tadi..test ler masin ker tak..angkat
- masa nak hidang tu taburkan daun sup dan daun bawang, bawang goreng, cili api dan perahkan sedikit limau nipis.
- kalau nak lagi pedas makan dengan sambal kicap yer
0 comments:
Post a Comment