Kari again..tapi kali ni kari tanpa santan lo...heheh sesuai dengan sapa2 yg tengah berdiet...rasanya ala2 asam pedas yg berkari....layan
bahan-bahan
- 4 ekor ikan (aper2 ikan jer boleh letak tenggiri,merah,jenahak...)
- 1 biji terung bulat
- 5 biji bendi
- 1 biji tomato
- 1 biji cili merah
- 1 biji cili hijau
- 1 cawan jus asam jawa
- air
- 2 camca besar cili kisar*
- 3 camca besar rempah kari*
- sedikit air*
- (bahan bertanda* satukan ,jadikan pes)
- garam dan gula
bahan kisar halus
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci lengkuas
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci belacan
- 1/2 inci kunyit
bahan tumis
- 1 labu bawang besar-hiris
- 2 ulas bawang putih-hiris
- 1 tangkai daun kari
- minyak untuk menumis
cara memasak
- cuci ikan, terung dibelah empat, cuci bendi , tomato belah dua, ketepikan
- panaskan minyak dan tumis bahan tumis sampai layu, masukkan bahan-bahan kisar
- bila naik bau masukkan bancuhan kari dan masak sampai terbit minyak
- tuang air secukupnya dan jus asam jawa, biar mendidih
- masukkan ikan dan segala mcm sayur-sayuran
- perasakan dengan garam dan gula
- leh angkat
0 comments:
Post a Comment