Dah lama tak masak kari ikan. Kebetulan stok ikan lak habis..sardin pun sardin lah..asalkan jadi kari lah yer...meh kita layan resepi asal mak mertua aku kat penang ni...heheh
bahan-bahan
1 tin sedang sardin cap ayam
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil halba campur
2 sudu besar rempah kari ikan
1 tangkai daun kari
2 biji ubi kentang
500 ml santan cair
1 sudu kecil cili kering kisar
1/2 labu bawang besar
1 biji cili hijau
1/2 biji tomato
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
cara memasak:-
-bawang merah, bawang putih dimayang.
-Untuk lebih cepat rebus dahulu kentang sehingga empuk dan ketepikan
- Panaskan minyak tumiskan bawang sampai kuning, masukkan halba campur dan sedikit cili kisar. Tumiskan sampai wangi.
-Masukkan rempah kari, bawang besar, daun kari, garam, gula dan air asam jawa
-Bila rempah dah keluar minyak, masukkan santan sambil dikacau sampai menggelegak
-Pastu masukkan ikan sardin tadi, kentang yang telah direbus tadi, cili hijau dan buah tomato.
-Masak sekejap dan rasa masin dan manisnya. Angkat
0 comments:
Post a Comment