Knock!!! Knock!!!

Meh la masuk...tak der per lah...just main masak-masak, jalan-jalan dengan my family, jumpa kawan-kawan lama, layan karenah anak-anak dan lain-lain ler. Ada banyak resepi tapi simple jer..alah janji leh kenyang...enjoy lah yer....

Thursday, May 7, 2009

Kari ikan sardin






Dah lama tak masak kari ikan. Kebetulan stok ikan lak habis..sardin pun sardin lah..asalkan jadi kari lah yer...meh kita layan resepi asal mak mertua aku kat penang ni...heheh

bahan-bahan

1 tin sedang sardin cap ayam

3 ulas bawang merah

1 ulas bawang putih

1 sudu kecil halba campur

2 sudu besar rempah kari ikan

1 tangkai daun kari

2 biji ubi kentang

500 ml santan cair

1 sudu kecil cili kering kisar

1/2 labu bawang besar

1 biji cili hijau

1/2 biji tomato

sedikit air asam jawa

garam dan gula secukup rasa

Sedikit minyak untuk menumis

cara memasak:-

-bawang merah, bawang putih dimayang.

-Untuk lebih cepat rebus dahulu kentang sehingga empuk dan ketepikan

- Panaskan minyak tumiskan bawang sampai kuning, masukkan halba campur dan sedikit cili kisar. Tumiskan sampai wangi.

-Masukkan rempah kari, bawang besar, daun kari, garam, gula dan air asam jawa

-Bila rempah dah keluar minyak, masukkan santan sambil dikacau sampai menggelegak

-Pastu masukkan ikan sardin tadi, kentang yang telah direbus tadi, cili hijau dan buah tomato.

-Masak sekejap dan rasa masin dan manisnya. Angkat


0 comments: