Knock!!! Knock!!!

Meh la masuk...tak der per lah...just main masak-masak, jalan-jalan dengan my family, jumpa kawan-kawan lama, layan karenah anak-anak dan lain-lain ler. Ada banyak resepi tapi simple jer..alah janji leh kenyang...enjoy lah yer....

Saturday, May 30, 2009

Nasi impit Kuah Kacang

Jom kita layan nasi impit kuah kacang lak..nak memenuhi keinginan my hubby la ni..ntah per ler tetiba ngidam nak makan nasi impit...maklum ler raya lambat lagi....nak masak semalam tapi dah malam...malas lak nak masak...pas bfast pagi ni jer baru sempat nak menggodak...ni ler resepi style aku.....



Nasi impit segera, ada berlambak kat kedai..balik rebus jer...






Kuah kacang resepi n style tersendiri............







Resepi kuah kacang



  • 500 gram kacang tanah (goreng dulu ler)
  • 1 camca teh jintan manis

  • 5 tangkai cili kering (cari yg pedas sikit)

  • 4 ulas bawang merah

  • 1/2 cawan gula merah

  • garam secukup rasa

  • sedikit air asam jawa

  • 2 batang serai (diketuk)



Cara membuatnya:-



  • kisar kacang tanah..tapi jangan terlampau halus yer
  • tumbuk jintan manis
  • blendkan cili kering, bawang merah, jintan manis
  • tumis bahan2 yg telah diblend sampai pecah minyak
  • masukkan kacang tanah
  • pastu masukkan air asam jawa dan serai
  • perasakan dengan garam dan gula merah
  • dah agak2 pekat tu tutup jer la api tuh...........













0 comments: