Lunch time..jom kita layan kari ketam lak hari ni. Ni resepi asal ibu mertua ku nun jauh di Penang...heheheheh. Thanks yer mak..nanti cuti leh ajar resepi baru yer...favourite hubby aku ni..selalunya kat Kelantan tak der masak macam ni..gulai kuning ker atau rebus dengan serai dan bawang jer...jom kita layan resepi jap...
BAHAN-BAHAN
- 4 ekor ketam yg sedang sedang (bersihkan dan belah dua)
- 4 ulas bawang merah
- seulas bawang putih
- setangkai daun kari
- setengah biji kelapa (ikut suka ler,nak banyak kuah tambah lagi ler santan)
- setengah biji nenas (tak masak sangat)
- garam dan gula secukup rasa
- Rempah kari (aku guna rempah kari ikan kering cap tarbus)
- sedikit minyak untuk menumis
- 1 sudu besar cili kering kisar
Cara Memasak:-
- Mayang bawang merah dan bawang putih
- Bancuh rempah kari dengan sedikit air
- Tumis bawang sampai naik bau, kemudian masukkan rempah kari masak hingga naik minyak. Pastu masukkan cili paste dan daun kari
- Bila rempah dah betul-betul masak masukkan santan.
- Bila dah menggelegak masukkan nenas dan biarkan nenas empuk
- Lastly masukkan ketam..masak sekejap jer...
- leh hidang ler
Note:- leh gak pakai rempah cap lain. Tapi rempah cap tarbus ni lagi umph..lagi satu rempah ni ada jual kat Utara jer...
0 comments:
Post a Comment