bihun kung fu ni pun sempoi jer..resepi asal dari my mom...Dari aku kecik sampai ler aku anak dua..dia suka masak bihun ni...sampaikan cucu2 dia pun dah suka...My mom masak bihun ni pakai sharp fin original...tapi kena rebus dulu ler...tapi kat sini aku guna jer sup crab (chinese style) maggi tuh...lagi senang dan murah heheh....
- 4 keping bihun
- 1 peket sup crab megi (chinese delight)
- 2 ulas bawang putih
- sedikit isi ayam
- sedikit udang segar/sotong
- sedikit fish ball n fish cake
- sedikit daun sawi n kubis
- sayur2 favourite spt karots, bunga kubis, jagung muda, cendawan enoki ker dll
- garam dan gula
- 1 sudu sos tiram
- sedikit buah tomato
- sedikit serbuk lada hitam
- sedikit tepung jagung untuk pekatkan kuah
- 1 biji telur
cara membuat
- basuh n toskan bihun.biarkan kering dulu..kemudian goreng dlm minyak banyak sampai keemasan...ketepikan
- tumiskan bawang putih sampai wangi, masukkan ayam..biarkan seketikan dan masukkan air...banyak pun tak per untuk dijadikan kuah...
- masukkan 1 peket sup crab tadi.
- bila dah mendidih, masukkan fish ball n fish cake dan udang..biar seketika
- masukkan sayur-sayuran favourite
- perasakan dengan garam, gula, lada sulah dan sos tiram
- pastu masukkan telur sambil dikacau perlahan
- last sekali masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah
- bila nak makan tuangkan kuah ke atas bihun yg telah digoreng tadi
- boleh makan dengan kicap cili
kicap cili
- sedikit cili padi
- sedikit kicap kipas udang
- sedikit limau nipis (jus)
- potong cili api.campur dengan kicap n perah sedikit limau
- tadaaaaa dah siap..
0 comments:
Post a Comment