Knock!!! Knock!!!

Meh la masuk...tak der per lah...just main masak-masak, jalan-jalan dengan my family, jumpa kawan-kawan lama, layan karenah anak-anak dan lain-lain ler. Ada banyak resepi tapi simple jer..alah janji leh kenyang...enjoy lah yer....

Tuesday, July 7, 2009

kek pisang sempoi

Buat kek lagi.....ni proses nak perabihkan bekalan pisang..drpd dok buang jer baik ler kita godak2kan dia...seperti biasa resepi aku cedok kat dapur Kak Ummi..memang sempoi sangat coz aku main blend jer semua bahan..tak yah nak guna mixer pun...blend mcm nak buat sambal tumis tuh.....tapi pastikan blender bersih daripada sebarang rasa...kan kek terasa pedas lak...hheheehh


adunan sikit jer..tu yg guna loyang loaf jer tapi......


melampau-lampau lak dia naik..

bahan-bahan
  • 150 g pisang emas (aku buat pisang berangan..ader la dlm 200 g)
  • 180 g tepung gandum
  • 180 g gula halus (150g jer...sedang elok manisnya)
  • 3 biji telur
  • 120 ml minyak masak (aku guna minyak jagung)
  • 1 sudu teh ovellete
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam

cara membuat

  • campurkan kesemua bahan
  • pukul dengan mixer sampai sebati (adunan menjadi putih)
  • masukkan dlm loyang yg telah dilengserkan dengan marjerin...alas dengan kertas minyak
  • bakar pada suhu 180 darjah selama 40 hingga 50 minit..bergantung kepada jenis oven masing-masing.

note: nak lagi senang blend semua bahan dengan blender sampai adunan jadi warna putih



setelah dipotong...ini lah rupanya...

0 comments: