Masak untuk lunch today...mesti semua org dah tahu mcm mana nak masak sambal tumis kan..tapi ni resepi lain dari yg lain...cilok resepi mak mertua aku..menu ni diperkenalkan masa aku baru kawin lagi...apa yg lainnyer???tu ler..petai tuh bukanyer letak biji dia jer...dengan kulit dia sekali...kalau nak tahu mcm mana nak buat tgk resepi kat sini yer...bagus untuk org yg ader penyakit kencing manis ni.... rupa petai setelah dikikis kulit hijau dan dipotong nipis
bahan-bahan
- 2 papan petai (nak banyak tambah ler lagi)
- 20 ekor udang sederhana kecil
- 3 sudu besar cili kisar
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- sedikit halia
- sedikit belacan
- 1 batang serai
- sedikit air asam jawa
- garam n gula secukup rasa
- 1/2 cawan santan pekat
cara membuat
- bersihkan petai,kikis kulit luar n potong nipis
- goreng petai dengan sedikit minyak untuk hilagkan rasa pahit dan ketepikan
- blendkan cili kisar,bawang merah dan putih,halia, serai dan belacan
- tumiskan sampai garing dan pecah minyak dan masukkan air asam jawa
- masukkan petai tadi..kacau dan masukkan santan
- bila menggelegak masukan udang dan bawang besar
- perasakan dengan garam dan gula
- leh makan dengan nasi panas
0 comments:
Post a Comment