Ni saja gatal tangan nak menguli roti..tak uli pun just guna mixer yg ader cangkuk lanun tuh..sajer nak habiskan stok sosej la ni..amik resepi kat trymasak.my..kat situ dah tunjuk cara-cara nak membuat roti...ropanyer sonang jo nak buat roti sosej ni yo....jom layannnnn
bahan-bahan
- 100 gram tepung roti
- 15 ml telur (sebijik la tu)
- 15 ml susu segar
- 22 gram gula kastor
- 2 grm yis
- 15 gram butter
- 5 gm susu tepung
- 2 gm bread softening
- 3 gram garam
bahan-bahan untuk glaz
- kuning telur campur dengan sedikit susu segar
- sedikit butter untuk disapu setelah roti masak-untuk kulatkan roti
cara membuat
- Masuk tepung roti dalam mixer. Campur gula,garam,susu tepung,softener dan yis.
- Adun rata bahan-bahan kemudian masuk pula mentega, telur dan susu segar sikit demi sedikit.
- Keluar dari pengadun dan uli bulat. Tutup rapat adunan dengan plastik dan rehat kan selama sejamKuarkan doh..tumbuk untuk kuarkan udara....pastu buat bulat dan canaikan leper.
- letak sosej kat tengah dan picitkan sedikit mayonis kat tengah tuh...
- sapu dengan bahan glaz.bakar suhu 160 darjah selama 6-10 minit atau sehingga masak
- keluarkan roti dan sapukan dengan butter
0 comments:
Post a Comment