Dah lama tak n3 paper cerita kat sini...busy coz anak demam lak..panasnyer mencecah 40 darjah..nasib baik tak der paper..alhamdulilah..solok lada ni buat makan dengan nasi kerabu..cili tuh lak aku import from Kelantan...kat Pasar Keramat pun ader cili ni tapi rasa dia tak sama..boleh nak guna cili hijau biasa tapi tak der umpph ler....
Bahan-bahan
- 5 biji lada hijau
- seekor ikan kembung (yg dah direbus dgn asam n garam, bakar tawar pun boleh)
- sedikit kelapa parut
- sedikit lada hitam
- 3 ulas bawang merah
- sedikit halia
- sedikit gula melaka
- garam secukup rasa
- sedikit santan cair
Cara membuat
- belah cili jangan sampai putus dan rendam dalam air garam sekejap
- tumbuk lada hitam,bawang,halia,gula melaka,isi ikan dan kelapa parut
- biar sebati dan perasakan dengan garam
- sumbat cili dengan bahan tumbuk
- atur dlm periuk n letak sedikit santan
- jerang atas api perlahan sampai cili layu...
- nak kukus pun boleh...
0 comments:
Post a Comment